Se senaste köpenInsamlad summa: 894 247,89 kr

Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är en svensk biståndsorganisation som arbetar i ett av världens mest utsatta länder - Afghanistan. Tillsammans med lokalbefolkningen arbetar vi med utbildning, hälsovård, landsbygdsutveckling samt med rehabilitering av funktionsnedsatta. Organisationen och har idagsläget över 6 000 anställda, varav över 99 % är afghaner.  
 
Svenska Afghanistankommittén bildades 1980 och är en politiskt och religiöst obunden organisation som finansieras av bl.a. tusentals medlemmar och faddrar, Sida, EU och Världsbanken. I Sverige arbetar organisationen med bl.a. insamling, information och föreningsverksamhet.
 
Utbildning - Barns rätt till utbildning av god kvalitet
Genom åren har flera miljoner barn gått i våra skolor. Idag arbetar flera av dessa som t.ex. lärare. En majoritet av eleverna i Svenska Afghanistankommitténs skolor idag är flickor.

Sjukvård - Behoven av hälso- och sjukvård är enorma
Afghanistan ligger högst i den mörka statistiken över barnadödlighet i världen. Mödradödligheten är också bland den högsta i världen – i genomsnitt dör en kvinna i samband med graviditet var 27:e minut. Därför driver Svenska Afghanistankommittén bl.a. sjukhus, vårdcentraler, förlossningskliniker, hälsoposter och utbildar barnmorskor. 
 
Rehabilitering - Påverkansarbete, utbildning och tillverkning av olika hjälpmedel
I Afghanistan är människor som lever med en funktionsnedsättning särskilt utsatta. Svenska Afghanistankommittén arbetar för att människor med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället och få möjlighet till respekt och självständighet.
 
Landsbygdsutveckling - Svår torka som drabbar alla
Vart femte barn i Afghanistan dör före fem års ålder. Ungefär hälften av dödsfallen orsakas av vattenburna sjukdomar som kan förebyggas med bättre kunskap om hälsa och hygien, samt rent vatten. Detta arbetar Svenska Afghanistankommittén målmedvetet med.

Läs mer om Svenska Afghanistankommittén.

TrestegsmetodenHjälp

Sök efter butik/kategori:

Sök välgörenhetsorganisation:

Organisationen kommer nu att få en del av summan du handlar för. (Detta sker normalt inom 48 timmar.)

Aktuellt på Godhandling:

Denna vecka rekommenderar vi att stödja Läkare utan gränser
Denna site använder cookies | Vanliga frågor | Press | Tipsa en vän